Tre hemesterpärlor runt Gesunda

Vildmarksstigen i Gesunda

Gesundaberget är väldigt känt hos alla som bor runt Siljan och även turister brukar hitta hit. På vintern finns det en omtyckt skidanläggning här med både utförsåkning och längdåkning. På somrarna är det istället cyklister som gasar nedför branterna med sina mountainbikes. Men berget är även omtyckt för promenader och vandringar sommartid, det är många som kämpar sig mer än gärna uppför den branta kullen för att njuta av en fantastisk utsikt över Siljan och flera öar från 514 m höjd.

Sollerön
Utsikten mot bergen nordväst om Gesundaberget

Det är ändå många som inte känner till att det gömmer sig en kort men vacker vandringsstig på Gesundabergets topp – Vildmarkstigen. Stigen leder i en slinga runt toppen och baksidan av berget. Härifrån syns inte lika mycket av Siljan men desto mer av de oändliga skogarna och de många kullarna som breder ut sig väster om Siljan.

Har man lyckats ta sig upp till Gesundabergets Toppstuga med trötta ben, kan man under sommartid stärka sig med en våffla eller fika innan man vandrar vidare, då är Vildmarkstigen med sin knappa kilometer i längd inga problem alls längre. Början av stigen ligger mitt emellan Toppstugan och liften, en liten orange skylt visar vägen.

Stigen är enkel att gå även om man måste klättra över stockar ibland. Den leder förbi en vacker utsiktsplats med stora stenhällar som bjuder in till en rast. Här kan man dingla med benen och njuta av utsikten innan man tar sig an den korta vägen tillbaka till liften.

På vägen nedför skidbacken kan man åter njuta av den vackra utsikten över Siljan. Mitt tips för både vägen upp och ner är att variera sig och leta efter mindre stigar vid sidan av skidbacken!

Maritstigen i Solleröåsen

Solleröåsen är en gammal fäbod som tillhör Sollerön. När våren kom, drog Solleröfolket tillsammans med sina kreatur dit – i alla fall i några veckor innan det var dags att vandra vidare till nästa fäbod. På den tiden fanns det ingen bro mellan Sollerön och Gesunda så djuren fick fraktas till andra sidan med hjälp av båtar.

Fäboden Solleröåsen bjuder på en vacker vy över Siljan

Det var mest unga flickor och kullar som tog hand om djuren på fädbodvallen – en uppgift som inte alltid var så ofarlig. Det finns en legend om vallkullan Marit som befann sig med djuren i skogen när hon överraskades av en björn. Men hon lyckades rädda sig själv genom att klättra på en stor stenhäll. Den finns kvar idag och till hennes minne uppkallades en vandringsstig som leder förbi Marithällen.

Marithällen – Marit var en duktig klättrare!

Maritstigen är bara 2,6 km lång, men den leder in i en annan värld. Det är inte svårt att föreställa sig hur vild skogen var på vallkullans tid. Även idag är stigen knappt upptrampad – men bra markerad. Ögat ser sig knappt mätt på alla gröna blåbärsbuskar, på höga tallar och grova stenblock. Vilt och vackert!

Utsikten mot Flenberget – även här finns det en historisk vandringsstig

Stigen bjuder även på utsikt – till exempel mot Flenberget. Bakom den låg en till fäbod som användes av Solleröbönderna. Strax innan stigen leder in i fäboden Solleröåsen igen, vandrar man förbi en vacker tjärn som ligger blankt och stilla bland vackra tallar. Träden speglar sig i det stilla vattnet och mjukt ängsull svajar lätt i brisen.

Gullgravloken

Svarttjärn

Vackra Svarttjärn som ligger sydöst om Solleröåsen har mycket att erbjuda. Det finns en igenvuxen skogsväg dit för dem som vill köra hela vägen fram, men det är roligast att gå dit från Solleröåsen.

Från Solleröåsen leder Siljansleden till Svarttjärn och förbi – det är bara att gå ca. 1,3 km från Åsengården genom en vacker grönskande skog nedför Åsberget så är man framme.

Siljansleden från Solleröåsen till Svarttjärn

Skogen öppnar upp sig och spångar leder längs sjökanten. Är man här i rätt årstid kan man till och med hitta hjortron!

Små hjortronväxter

Svarttjärn har dock en ännu större överraskning att bjuda på! Stigen går över kommungränsen mellan Mora och Leksand och sedan runt en kurva – då kan man ana en byggnad mellan de höga tallarna. Är det en stuga? En slogbod? Det är ett kapell! Och en slogbod…

Här går nämligen Siljansleden på samma sträcka som den 700 km långa Romboleden. Pilgrimsleden leder från svenska Mälaren till norska staden Trondheim. Sedan 1000-talet har pilgrimer vandrat på Sveriges längsta pilgrimsled till helgonet St Olafs grav i Nidarosdomen i Trondheim. Och därför finns det idag inget vanligt vindskydd vid rastplatsen vid Svarttjärn utan ett träkapell som påminner i sin byggnadsstil om vikingatiden och som är öppen på framsidan mot sjön.

Här kan man inte bara njuta av den lugna naturen och låta själen komma till ro utan även grilla och bada. De som har för mycket spring i benen kan vandra vidare till fäboden Hjulbäcks-Åsen som ligger bara 900 m från tjärnen.

Från Mora:

Till Gesunda 20 min | Till Solleröåsen 30 min | Till Svarttjärn 30 min

+3

2 svar till “Tre hemesterpärlor runt Gesunda“

  1. Du är fantastisk både som fotograf och som berättare Birte! Vilken fin förmåga du har att beskriva dina upplevelser i både ord och bild.
    🍀🦋🐞🌿🌲☀️

    0
    1. Åh tack Malin, du har ingen aning hur glad jag blir av dina ord! ❤🌿

      0

Lämna ett svar