Rättvik är en av tre städer vid Siljan och bjuder på en vacker och omväxlande vandring som kopplar ihop en magnifik utsikt med stilla gamla skogar och tusentals vitsippor – om du vandrar i rätt årstid. Vandringsleden är 7,5 km lång och leder över tre bergtoppar till flera utsiktspunkter.
Vandringen startar vid slalombacken i Rättvik – parkmöjligheter finns alltså tillräckligt. Från stugbyn leder stigen in i en fin gammal skog till första utsiktspunkten på Hedåsberget som man når efter 2 km. Härifrån tittar man norrut över de omliggande byarna och skogarna. Är det fint väder ser man Boda Kyrkbys vita kyrka i fjärran – här finns ett sevärt vattenfall: Styggforsen.
På en skogsväg vandrar man neråt tills stigens orangea markering leder in i skogen igen. Här följer man en idyllisk liten stig upp till nästa utsiktspunkt på Lerdalsberget – härifrån har man en fantastisk utsikt över Rättvik och Siljan.
Här passar det fint med en rast, fikat smakar extra gott med den utsikten. Med nya krafter kan man sedan vandra vidare genom en 200 år gammal granskog där en liten stig leder över spångar och skogsmark upp till tredje toppen – Hökolsberget. Även här finns en rastplats, men utsikten är igenvuxen. Härifrån är det dock inte långt till vandringens sista höjdpunkt – naturreservatet Dalen. Här är det speciellt fint under våren – april och maj – när vitsipporna breder ut sig som en fluffig vit matta.
Dalen fylls inte bara av vitsippor utan även av en lummig lövskog. Stigen slingrar sig genom skogen och visar upp vitsippor och fin fågelsång. Här är det vackert även på hösten, när löven färgas med höstens färger.
Från Dalen leder vandringsleden över bygator tillbaka till startpunkten vid slalombacken.
Vägbeskrivning
Längd: 7,5 cm
Markering: orange
Startplats: Slalombacken i Rättvik, bakom stugbyn Fyrklövern
Svårighet: medel. Det finns stigningar och stigen kan vara smal och ojämn, bra vandringsskor rekommenderas. Vandringen tar ca 3 timmar.
Sevärdheter: milslånga utsikter över Siljan och Regionen från utsiktspunkterna samt naturreservatet Dalen med vitsippor.